4268 ARTYKUŁÓW W SERWISIE
ZNAJDŹ NAS
W INTERNECIE
FAUNA I FLORA

10 produktów spożywczych, które mogą zniknąć z powierzchni Ziemi jeszcze za naszego życia

02 Kwi 2017
FAUNA I FLORA
autor: Bartek Faryna

Czy nam się to podoba czy nie, świat się zmienia. Można powiedzieć, że „idzie na przód”. Niestety największą cenę za rozwój płaci nasza planeta. Globalne ocieplenie, masowe wymieranie zwierząt i roślin – to tylko kilka kwestii, z którymi dobrze byłoby się uporać. No właśnie, bo przecież nie tylko wiele gatunków zwierząt znika z powierzchni Ziemi – to tyczy się niestety także i roślin. Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze duży popyt na niektóre produkty spożywcze.

Wiele produktów, które spożywamy każdego dnia, może zniknąć z naszego jadłospisu na stałe, jeszcze za naszego życia. O których mowa? Wszystkie na pewno doskonale znacie. Część z nich może własnie teraz znajduje się w Waszych kuchniach. Przejdźmy więc do samego zestawienia.

Awokado

Awokado, które trafiają na nasz rynek, pochodzą z krajów, które mają poważne problemy z suszą. Rośliny te potrzebują niestety ogromnych ilości wody, której w pewnych regionach świata drastycznie ubywa. Aby wyprodukować niecałe 30 gramów awokado, trzeba zużyć aż 35 litrów wody. Nie dziwcie więc się, że za ten smakołyk przychodzi nam płacić całkiem spore pieniądze.

Cieciorka

Niektórym z Was jest ona zapewne nieznana, jednak dla wielu wegetarian oraz wegan stanowi ona jedno z podstawowych źródeł ważnych składników odżywczych. Z ciecierzycą sprawa przedstawia się jeszcze gorzej. Aby wyprodukować niecałe 30 gramów tego przysmaku, trzeba zużyć aż 290 litrów wody. Szacuje się, że z powodów suszy produkcja cieciorki spadła już aż o 40% na całym świecie. Spodziewajcie się więc podwyżek jej cen w niedalekiej przyszłości.

Kawa

To zapewne zaboli pewną część naszych czytelników. Na łamach naszego serwisu już niejednokrotnie pojawiały się tego typu informacje. Przewiduje się, że dziko rosnące krzewy kawowca, mogą zniknąć z powierzchni Ziemi do roku 2080. Wszystko z powodu podnoszących się temperatur. Farmerzy uprawiający najlepsze ziarna, muszą uciekać ze swoimi plantacjami coraz wyżej w góry, aby zapewnić roślinom odpowiednie warunki. Póki co udaje im się, jednak w końcu nie będzie dokąd uciec.

Ryby

Obecna polityka łowienia ryb pozostawia bardzo wiele do życzenia. Na chwilę obecną robimy to na tak dużą skalę, że większość gatunków nie jest w stanie tak szybko się rozmnażać, aby zaspokoić nasz ogromny apetyt. Przewiduje się, że do roku 2050 wyłowimy niemal wszystkie jadalne ryby z mórz i oceanów – oczywiście stanie się tak tylko wtedy, jeśli do tego czasu nie wprowadzimy istotnych zmian w tej kwestii.

Orzeszki ziemne

Fistaszki wymagają stabilnego klimatu w danym regionie, aby móc spokojnie rosnąć i dawać plony. Niestety klimat w chwili obecnej jest bardzo mocno niestabilny. Eksperci przewidują, że już w roku 2030 może pojawić się poważny kryzys związany z dostępnością orzeszków.

Syrop klonowy

Produkcja syropu klonowego wymaga bardzo niskich temperatur nocą i wysokich za dnia. Niestety w chwili obecnej coraz ciężej o taki stan rzeczy. Wygląda więc na to, że możemy wkrótce spodziewać się poważnego kryzysu w tej kwestii.

Miód

Na pewno słyszeliście niejednokrotnie, że pszczoły na całym świecie masowo wymierają i są ogólnie zagrożone. W ciągu ostatnich 10 lat zniknęło ich aż 40%. Jeśli tak dalej pójdzie, to wkrótce będziemy mogli pożegnać się z tym smakołykiem produkowanym przez pracowite pszczoły, a także i z samymi pszczołami. Miejmy tylko nadzieję, że do tego czasu uda nam się wymyślić, jak skutecznie zastąpić pszczoły przy zapylaniu.

Czekolada

Coraz więcej osób na całym świecie wybiera ciemną czekoladę. Im ciemniejsza, tym lepsza. Niestety ta wymaga większych ilości kakao, aby ją wyprodukować. Dochodzi do tego również ten sam problem, który dotyka powyższe rośliny. Jeśli tak dalej pójdzie, to czekolada może zniknąć z powierzchni Ziemi do roku 2050.

Pszenica durum

Susza daje w kość także tym, którzy uwielbiają makarony. Pszenica durum – szczególnie ta, która rośnie we Włoszech – ma ostatnio sporo problemów. Jeśli tak dalej pójdzie, to do roku 2020 jej ceny mogą drastycznie wzrosnąć.

Wino

Tak właśnie – wino! Być może wiecie, że najlepsze wino robi się z winogron, które po długiej suszy nawiedzają obfite deszcze. Niestety w chwili obecnej wiele krzewów nie może doczekać się tego deszczu, ponieważ susza trwa zwyczajnie za długo. Jeśli tak dalej pójdzie, to będziemy musieli raczyć się winami, które produkowane są z innych owoców. Odbije się to zapewne również na portfelach amatorów tego trunku.

Jeśli natomiast zastanawiacie się, w jaki sposób rosną i jak wyglądają krzewy niektórych z wymienionych przez nas powyżej warzyw, owoców oraz orzechów, to zajrzyjcie do jednego z naszych poprzednich wpisów. Znajdziecie tam to i wiele więcej.

Źródło: Business Insider

KOMENTARZE disqus
komentuj przez Disqus
Wiedzocholik na Facebooku
POLUB NAS    
Wiedzocholik na Instagramie Wiedzocholik na Instagramie
Przeglądnij się
OBSERWUJ NAS    
Wiedzocholik na Twitterze