4246 ARTYKUŁÓW W SERWISIE
ZNAJDŹ NAS
W INTERNECIE
ŚRODOWISKO

12 najdroższych produktów na świecie!

09 Wrz 2015
ŚRODOWISKO
autor: Anna Borkowska

Jakiś czas temu pisaliśmy dla Was o 13 najdroższych substancjach na świecie. Dziś przyszedł czas na listę produktów spożywczych, za które przyjdzie nam zapłacić najwięcej. Dlaczego niektórzy ludzie chcą jeść potrawy, które kosztują fortunę? Czy naprawdę smakują one lepiej niż jedzenie, jakie zwykli śmiertelnicy spożywają każdego dnia? Faktem jest, że niektórzy ludzie są skłonni wydać więcej na jeden posiłek (lub jego część), niż większość z nas wydaje na jedzenie przez cały miesiąc a nawet rok.

Przedstawiamy Wam 12 najdroższych potraw świata.

12. Oliwa z oliwek Lambda

olive-850336_1280

Najdroższa oliwa z oliwek na świecie jest produkowana przez grecką firmę Speiron, założoną przez przedsiębiorcę Giorgosa Kolliopoulosa. Jest sprzedawana w domu towarowym Harrods za 50 funtów (77,30 dolarów).

11. Tradycyjny ocet balsamiczny

salad-167365_1280

Znany jako „czarne złoto z Modeny”, Aceto Balsimico Tradizionale (tradycyjny ocet balsamiczny) jest zupełnie innym rodzajem regularnego octu balsamicznego, który choć na ogół jest nieco droższy niż większość innych rodzajów octu, jest stosunkowo niedrogi. Tradycyjny ocet balsamiczny sporządzany jest z białych winogron Trebbiani, zebranych z późnych zbiorów winogron, uprawianych na wzgórzach w Modenie we Włoszech. Ocet następnie leżakuje co najmniej 12 lat – o wiele dłużej, niż przeciętna butelka włoskiego wina. Możesz kupić 100-mililitrową butelkę 12-letniego tradycyjnego octu balsamicznego za 100 dolarów. 25-letnia butelka tego samego rozmiaru, będzie kosztowała już od 180 do 190 dolarów.

10. Kopi luwak (kawa Civet)

background-15994_1280

Jest najdroższą kawą na świecie. Kawa ta powstaje z ziaren kawy, które przeszły przez układ pokarmowy cyweta – nocnego stworzenia z rodziny kotowatych. Dzieje się to w sposób naturalny, a następnie zwierzęta te wydalają ziarenka w swoich odchodach. W rezultacie otrzymuje się ziarna kawy, które zostały przefermentowane w żołądku cyweta, przez co stają się one gładsze i mniej gorzkie niż ma to miejsce w wielu innych rodzajach kawy. Sprzedaje się ją za około 500 dolarów za pół kilograma.

9. Yubari King Melon

melon-into-pieces-668284_1280

Yubari King Melon są większe i znacznie słodsze niż przeciętna kantalupa. Uprawiane w szklarniach w Japonii, melony są doskonale uformowane, ponieważ są okrągłe, o szczególnie gładkiej skórce. Melony King Yubari są sprzedawane w sklepach za około od 50 do 100 dolarów za sztukę.

8. Czarny arbuz Densuke

watermelon-769147_1280

Arbuz pochodzący z wyspy Hokkaido w Japonii, jest bardzo trudny do uprawiania. Jest on uważany za najsłodszy arbuz na naszej planecie. Znany rekord sprzedaży czarnego arbuza Densuke wyniósł 6100 dolarów za około 7,7 kg tego owocu.

7. Bajgiel

breakfast-732231_1280

To nie jest byle obwarzanek – tylko wart tysiąc dolarów bajgiel, którego nie możesz dostać wszędzie. Stworzony przez Franka Tujague, szefa kuchni w Westlin Hotel w Nowym Jorku, składa się m.in. z białej trufli i jagód goji. Należy go podawać z galaretką Riesling.

6. Wanilia

vanilla-flower-542019_1280

Jest zaraz po szafranie drugą najdroższą przyprawą na świecie. Jest ona uprawiana od XV wieku. Aż do połowy XIX wieku głównym producentem był Meksyk, ale teraz są nimi takie kraje jak: Madagaskar, Wyspy Komory i Reunion, które uprawiają około 80 procent produkcji światowej. Za około 110 ziaren wanilii (lub strąków) ważących około pół kilograma, trzeba zapłacić około 100 dolarów, a za 10 ziaren około 14 dolarów.

5. Szafran

saffron-454327_1280

Szafran jest niezwykle drogą, aromatyczną przyprawą, która pochodzi z drobnych, delikatnych pręcików kwiatu krokusa. Był on pozyskiwany w południowo-zachodniej Azji i Grecji, a obecnie uprawiany jest w innych częściach świata, w tym w Afryce i Ameryce Północnej. Szafran może kosztować nawet więcej niż złoto. Jest mało prawdopodobne, aby znaleźć gram tej przyprawy za mniej niż 120 dolarów.

4. Grzyby Matsutake

https-::en.wikipedia.org:wiki:Matsutake

Matsutake lub mattake występują w kilku częściach świata, w tym w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Cenione przez Chińczyków i Japończyków, są również znane jako grzybna sosna, ponieważ znajdują się w lasach iglastych, zwykle ukryte pod igliwiami. Niezwykle trudno jest je znaleźć, a ich cena jest zależna od pochodzenia, jakości i dostępności. Mogą kosztować od 90 do 2 tys. dolarów za kilogram.

3. Białe trufle

http-::www.shiftgig.com:articles:diner-dc-accidentally-eats-300-white-truffleSą one niezwykle trudne do znalezienia, ponieważ rosną dziko i są zwykle znajdowane przez specjalnie przeszkolone świnie i psy. Do tej pory nikomu nie udało się ich uprawiać. Posiadają one bogaty i ziemisty smak, lekko piżmowy, podobny do chrzanu, o posmaku czosnku. Są sprzedawane na ogół za około od 6 tys. do 10 tys. funtów za około pół kilograma. Jedna z najdroższych białych trufli, ważąca około 1,5 kg, została kupiona przez mieszkańca Hongkongu za ponad 160 tys. dolarów.

2. Kawior

caviar-389065_1280

Znany jako czarne złoto, kawior Almas Beluga z Iranu jest wytwarzany z jaj bardzo rzadkich ryb jesiotrowatego albinosa, o którym mówi się, że od 60 do 100 lat, żyje on tylko w Morzu Kaspijskim. Jest sprzedawany za 25 tys. za jeden kilogram i pakowany w puszki z 24-karatowego złota. Najrzadszy kawior pochodzi również z Iranu, i otrzymuje się go z jaj jesiotra Ossetra. Jego cena waha się od 1500 do 1040 dolarów za 9 uncji (255 gramów).

1. Jadalne złoto

http-::truedemocracyparty.net:2012:11:eating-gold-seeking-evolutionary-supremacy-why-the-rich-like-to-eat-gold:

Dekoracyjne 23-karatowe jadalne złoto kosztuje 30 dolarów za 100 mg. Jeśli naprawdę chcesz zaszaleć, to możesz kupić 10-gramową butelkę tych złotych płatków za 1275 dolarów. Złote płatki są może jadalne, ale nie posiadają żadnych wartości odżywczych, i są absolutnie bez smaku.

Źródło: Healthypanda.net

Zdjęcia: Pixabay

KOMENTARZE disqus
komentuj przez Disqus
Wiedzocholik na Facebooku
POLUB NAS    
Wiedzocholik na Instagramie Wiedzocholik na Instagramie
Przeglądnij się
OBSERWUJ NAS    
Wiedzocholik na Twitterze