4784 ARTYKUŁÓW W SERWISIE
ZNAJDŹ NAS
W INTERNECIE
MEDYCYNA

Dieta śródziemnomorska zmniejsza ryzyko raka piersi aż o jedną trzecią

07 Mar 2017
MEDYCYNA
autor: Anna Borkowska

Dieta śródziemnomorska jest w stanie zmniejszyć aż o 32% ryzyko niezależnego od estrogenów raka piersi, który stanowi prawie połowę wszystkich przypadków raka piersi i ma najgorsze wskaźniki przeżywalności – zobaczcie, jak nietypowo może wyglądać rak piersi.

Niezależne od estrogenów nowotwory występują u kobiet po menopauzie i nie są one podatne na leczenie hormonalne. Naukowcy przez 20 lat obserwowali 62 573 kobiety w wieku 55-69 lat, które zapisywały informacje na temat swojej diety. Wykazano, że kobiety, których dieta była zbliżona do diety Morza Śródziemnego, aż o jedną trzecią rzadziej chorowały na niezależnego od estrogenów raka piersi. W sumie w ciągu badań, na raka zachorowały 3354 kobiety.

tomatoes-1804452_960_720

Dieta śródziemnomorska jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Jest ona bogata w oliwę z oliwek, ryby, owoce, orzechy, warzywa i zboża. Zawiera przy tym niewielkie ilości czerwonego mięsa, słodyczy i zbóż w postaci oczyszczonej, takich jak biały ryż lub biały chleb.

Ma ona również pozytywny wpływ na długość życia i zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru i chorób serca. Najskuteczniejszym produktem w profilaktyce raka piersi są orzechy. Na kolejnych miejscach znalazły się owoce i ryby.

Wyniki badań opublikowano w najnowszym wydaniu czasopisma „Journal of Cancer”. 

Pasjonujesz się naturą człowieka i chcesz otrzymywać więcej podobnych wiadomości? Zapraszamy na nasz specjalny fanpage:

Źródło: Onlinelibrary

Zdjęcia: Pixabay

KOMENTARZE disqus
komentuj przez Disqus
Wiedzocholik na Facebooku
POLUB NAS    
Wiedzocholik na Instagramie Wiedzocholik na Instagramie
Przeglądnij się
OBSERWUJ NAS    
Wiedzocholik na Twitterze