4725 ARTYKUŁÓW W SERWISIE
ZNAJDŹ NAS
W INTERNECIE
ŚRODOWISKO

Dlaczego niektóre ziarenka kukurydzy nie pękają i nie zamieniają się w popcorn?

13 maja 2017
ŚRODOWISKO
autor: Bartek Faryna

Popcorn – chyba wszyscy kochamy tą przekąskę. Można ją przyprawić na wiele różnych sposobów, podać na sucho, zrobić na oleju, polać masłem itd. Pewnie zastanawialiście się kiedyś, jak to w ogóle się dzieje, że ziarenka kukurydzy pękają i zamieniają się w popcorn. W jednym z naszych poprzednich wpisów tłumaczyliśmy już szczegółowo cały proces. Zapraszamy więc do zapoznania się z artykułem. Czasem niestety zdarza się, że na dnie miski pozostają nam resztki, w postaci nieuprażonych ziaren, z którymi nie mamy co zrobić. Lądują więc w śmietniku. Dlaczego jednak tak się dzieje? Dlaczego niektóre ziarenka nie pękają i nie zamieniają się w popcorn?

Aby odpowiedzieć na to pytanie najpierw musimy nieco przybliżyć proces transformacji ziarenek w popcorn. Postaramy się to wytłumaczyć w dużym skrócie. Łuski ziaren kukurydzy są wodoodporne. W samych ziarenkach zgromadzona jest jednak pewna ilość wody. Kiedy temperatura przekracza 100 stopni celsjusza owa woda podgrzewa się i zamienia w parę. Pod wpływem wytworzonego ciśnienia łuska pęka, a w wyniku dynamicznego rozszerzenia się skrobi zawartej w ziarenku kukurydzy, powstaje piękny biały popcorn.

Dlaczego jednak niektóre ziarenka nie pękają? Najczęściej winna jest uszkodzona łuska. Ciśnienie ulatuje wtedy przez dziurkę, łuska nie pęka, a skrobia nie zamienia się w popcorn. Inną przyczyną może być zbyt mała ilość wody w samym ziarenku kukurydzy. W takim wypadku jest ona niewystarczająca, aby ciśnienie rozerwało łuskę i powstał popcorn. Niestety nie można temu nijak zaradzić i trzeba pogodzić się z okrutnym losem.

Źródło: Business Insider

KOMENTARZE disqus
komentuj przez Disqus
Wiedzocholik na Facebooku
POLUB NAS    
Wiedzocholik na Instagramie Wiedzocholik na Instagramie
Przeglądnij się
OBSERWUJ NAS    
Wiedzocholik na Twitterze