4738 ARTYKUŁÓW W SERWISIE
ZNAJDŹ NAS
W INTERNECIE
MEDYCYNA

Dlaczego powinniśmy unikać dodawania plasterków cytryny do napojów?

26 Cze 2017
MEDYCYNA
autor: Anna Borkowska

Chyba większość z nas zamówiła kiedyś w pubie lub restauracji, wodę z kawałkiem cytryny – dlaczego powinniśmy rozpoczynać każdy dzień od wypicia ciepłej wody z cytryną? Naukowcy odradzają jednak dodawanie do drinków lub bezalkoholowych napojów, plasterków cytryny lub pomarańczy. Dlaczego? Powód jest bardzo prosty – ponieważ mogą one zawierać wiele szkodliwych dla naszego organizmu bakterii. Szczególnie odnosi się to do spożywania napojów w barach i restauracjach.

W trakcie badań stwierdzono, że na wielokrotnie krojonych owocach, znajdują się liczne bakterie wywołujące choroby zakaźne. Mowa tu m.in. o takich bakteriach jak E. Coli czy bakteriach pochodzących z surowego mięsa. W trakcie eksperymentu, naukowcy zebrali wymazy z plasterków cytryny w 21 restauracjach. W 70% przypadków, wykryto bakterie – łącznie, badaczom udało się zidentyfikować aż 25 różnych rodzajów bakterii, które mogą powodować zatrucia pokarmowe a nawet choroby zakaźne.

Eksperci zalecają, aby w domu, zawsze przechowywać cytrynę w lodówce, w specjalnym pojemniku. Należy również pamiętać, by zjadać owoc w ciągu jednego dnia. Podczas długotrwałego przechowywania owoców, na ich powierzchni tworzy się flora bakteryjna, która jest odporna na działanie alkoholu i gorącej wody.

Dlaczego jeszcze plasterki cytryny mogą stanowić dla nas zagrożenie?

Cytryny mogą być zanieczyszczone z kilku powodów. Być może sam zawsze myjesz w domu cytryny w bardzo staranny i dokładny sposób, ale nie ma żadnej gwarancji, że kelnerzy lub barmani z Twojego ulubionego pubu, robią to samo. Pojawia się też pytanie, czy podczas przerwy na toaletę, zawsze dokładnie myją oni ręce?

Pomyśl dwa razy zanim zamówisz plasterek cytryny do wody lub drinka, ponieważ wcale nie jest powiedziane, że obsługa używa różnych noży do krojenia mięsa i owoców. Co gorsza – może nawet używać tej samej deski do krojenia – dzięki czemu bakterie rozprzestrzeniają się jeszcze szybciej. Cytryny i inne owoce cytrusowe są szczególnie podatne na bakterie, ponieważ mają liczne pory, dzięki czemu bakterie przedostają się na nie jeszcze łatwiej.

Pasjonujesz się naturą człowieka i chcesz otrzymywać więcej podobnych wiadomości? Zapraszamy na nasz specjalny fanpage:

Źródło: Goodhousekeeping

Zdjęcie: Pixabay

KOMENTARZE disqus
komentuj przez Disqus
Wiedzocholik na Facebooku
POLUB NAS    
Wiedzocholik na Instagramie Wiedzocholik na Instagramie
Przeglądnij się
OBSERWUJ NAS    
Wiedzocholik na Twitterze