4675 ARTYKUŁÓW W SERWISIE
ZNAJDŹ NAS
W INTERNECIE
ŚRODOWISKO

Dlaczego w paczkach z chipsami zawsze znajduje się tak dużo powietrza?

22 Wrz 2017
ŚRODOWISKO
autor: Bartek Faryna

Chyba wszyscy kochają jeść chipsy. Wprawdzie przekąska ta nie należy do najzdrowszych, jednak smakuje jak żadna inna. Każdy fan chipsów czuje się pewnie nieźle rozczarowany, kiedy w sklepie wybiera ogromną paczkę ze smakołykami, a po otworzeniu okazuje się, że samych chipsów jest zaledwie trochę na dnie samej paczki. Nic dziwnego – każdy w takiej sytuacji może poczuć się zawiedziony. Firmy produkujące chrupiący przysmak nie pompują paczek powietrzem dlatego, żeby wydawały się one większe.

Niewiele osób o tym wie, lecz to czym uzupełnia się paczki z chipsami, to w rzeczywistości azot. Nie ma zapachu, nie ma smaku i pomaga utrzymać produkt świeżym przez długi czas. To właśnie dzięki azotowi chipsy są wciąż chrupiące długo po wyjściu z fabryki. Jego duża zawartość w przeciętnej paczce pomaga również chronić same chipsy przed połamaniem się. Nikt chyba nie chciałby jeść samego pyłu, który pozostałby z chipsów w wyniku uszkodzenia podczas transportu.

Dlaczego jednak w jednych chipsach mamy więcej azotu a w innych mniej? Różne rodzaje przekąski potrzebują różnych ilości gazu, aby zachować świeżość. Chipsy ziemniaczane wymagają na przykład znacznie więcej azotu od takich chrupek kukurydzianych.

Źródło: Telegraph

KOMENTARZE disqus
komentuj przez Disqus
Wiedzocholik na Facebooku
POLUB NAS    
Wiedzocholik na Instagramie Wiedzocholik na Instagramie
Przeglądnij się
OBSERWUJ NAS    
Wiedzocholik na Twitterze