4268 ARTYKUŁÓW W SERWISIE
ZNAJDŹ NAS
W INTERNECIE
MÓZG

Jedzenie ułożone w artystycznym stylu smakuje lepiej

17 Kwi 2017
MÓZG
autor: Anna Borkowska

Badania przeprowadzone przez naukowców z Oxfordu wykazały, że wygląd potraw może wpływać na naszą percepcję smaku. Badacze odkryli, że jedzenie smakuje o wiele lepiej, jeśli prezentuje się pięknie na talerzu – wcześniej badacze odkryli, że muzyka poprawia smak potraw. Co ciekawe, jesteśmy w stanie zapłacić dwa razy więcej za sałatkę, która została stworzona w bardziej kreatywny sposób, niż za „zwykłą” sałatkę stworzoną z tych samych składników.

Zdaniem badaczy, przypisujemy większą wartość żywności, która wygląda bardziej artystycznie niż potrawom przygotowanym w bardziej tradycyjny sposób. Pewien londyński kucharz zainspirowany tymi odkryciami, postanowił stworzyć dania, w których inspirował się słynnymi dziełami sztuki Kandinsky’ego, Picasso, Magritte i Rothko.

„Świeże składniki, dobre wino i wyszukane przyprawy, z całą pewnością wpływają na smak potraw. Teraz wiemy, że kluczową rolę odgrywa także ich wygląd. Prawdziwe kulinarne arcydzieła smakują lepiej”

– twierdzą badacze.

Jest to koncepcja znana kucharzom z całego świata od dawna, ale dzięki naukowcom z Oxfordu, została ona poparta naukowo. W swoich ostatnich badaniach psychologowie odkryli, że sałatka ułożona na podobieństwo słynnego dzieła rosyjskiego artysty Wassily Kandinsky’ego, smakowała lepiej niż zwykła sałatka.

Francusko-kolumbijski szef kuchni Charles Michel, który był jednym z autorów badania, postanowił sprawdzić czy zaprojektowana przez niego sałatka, stworzona na wzór obrazu „Painting Number 201”, rzeczywiście smakuje lepiej. Smakowicie wyglądająca potrawa składała się z 30 składników, m.in. z grzybków shimeji, kapusty, brokułów, cykorii, kalafiora, surowej czerwonej i żółtej papryki i mango. Zawierała również różne sosy – m.in. z marchwi, trawy cytrynowej, grzybów i kałamarnicy.

Kandinsky – „Painting Number 201”

Sałatka na wzór obrazu Kandinsky’ego – Painting Number 201″ 

60 ochotników w wieku 18-58 lat oceniło, że „artystyczna” sałatka smakowała im lepiej niż sałatka ułożona z tych samych składników, ale w tradycyjny sposób. Ochotnicy powiedzieli również, że byliby skłonni zapłacić nawet dwa razy więcej za tak przyrządzoną sałatkę.

„Wyniki badania dostarczają dowodów na to, że istnieją różnice w doświadczeniach w konsumpcji pożywienia, które zostało w artystyczny sposób ułożone na talerzu. Potrawy inspirowane sztuką podnoszą nie tylko ich wartość wizualną, ale także smakową”

– powiedział zespół profesora Charlesa Spence’a z Oxford University.

Pasjonujesz się naturą człowieka i chcesz otrzymywać więcej podobnych wiadomości? Zapraszamy na nasz specjalny fanpage:

Źródło: The Independent

Zdjęcie: Pixabay

KOMENTARZE disqus
komentuj przez Disqus
Wiedzocholik na Facebooku
POLUB NAS    
Wiedzocholik na Instagramie Wiedzocholik na Instagramie
Przeglądnij się
OBSERWUJ NAS    
Wiedzocholik na Twitterze