4488 ARTYKUŁÓW W SERWISIE
ZNAJDŹ NAS
W INTERNECIE
MEDYCYNA

Naukowcy odkryli kolejne niebezpieczeństwo wynikające ze spożywania grillowanego mięsa

14 Kwi 2017
MEDYCYNA
autor: Anna Borkowska

Od kilku tygodni mamy wiosnę, a już wkrótce rozpocznie się lato. Ciepłe, letnie wieczory z przyjaciółmi na świeżym powietrzu, muzyka, tańce, grill – czego chcieć więcej? Jak się okazuje, istotną sprawą, o której zapominamy w takich chwilach jest to, co jemy – czy jedzenie przypalonych posiłków może się przyczynić do powstania raka?

Grill wcale nie jest zdrowy, co potwierdzają najnowsze informacje opublikowane w czasopiśmie „Proceedings of the National Academy of Sciences” (PNAS). Produkty mięsne poddane obróbce termicznej, mogą zwiększać ryzyko wystąpienia cukrzycy czy zachorowania na Alzheimera.

Naukowcy z nowojorskiego ISMMS (Icahn School of Medicine at Mount Sinai) twierdzą, że spożywanie produktów mięsnych poddawanych obróbce termicznej, prowadzi do podwyższenia poziomu końcowych produktów zaawansowanej glikacji.

Do odkrycia, do jakiego doszli naukowcy posłużyły myszy, u których zastosowano dietę zachodnią, bogatą w żywność o wysokim poziomie AGEs. Efekty prac wykazały, iż u myszy wystąpił zespół metaboliczny i początki choroby Alzheimera.

Co ciekawe, wysoki poziom AGEs został zauważony w mózgach myszy, które spożywały produkty o wysokim poziomie AGEs. Wysoki poziom AGEs jednocześnie powstrzymywał działanie enzymu SIRT1. W efekcie, myszy miały problemy z poruszaniem się, a w ich mózgach zauważono złogi beta-amyloidu, które są początkiem rozwoju choroby Alzheimera.

Podobne badania przeprowadzono na grupie zdrowych osób po 60. roku życia, które miały wysoki i niski poziom AGEs. Po zakończonym badaniu, u osób z wysokim poziomem AGEs wystąpiły oznaki insulinooporności oraz spadek zdolności poznawczych, natomiast u osób o niskim poziomie AGEs, nie zauważono żadnych zmian.

Jak widać, zdrowy tryb odżywiania i odpowiednia dieta, mają ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Odkrycie naukowców może pomóc wielu osobom zażegnać choroby, jednak aby odnieść sukces, trzeba najpierw przełamać samego siebie w kwestii złych nawyków żywieniowych.

Pasjonujesz się naturą człowieka i chcesz otrzymywać więcej podobnych wiadomości? Zapraszamy na nasz specjalny fanpage:

Źródło: Parentingpatch

Zdjęcia: Pixabay

KOMENTARZE disqus
komentuj przez Disqus
Wiedzocholik na Facebooku
POLUB NAS    
Wiedzocholik na Instagramie Wiedzocholik na Instagramie
Przeglądnij się
OBSERWUJ NAS    
Wiedzocholik na Twitterze