4268 ARTYKUŁÓW W SERWISIE
ZNAJDŹ NAS
W INTERNECIE
FIZYKA

Oto co się stanie, jeśli palący się olej zalejemy wodą – zobaczcie to w zwolnionym tempie

06 Kwi 2017
FIZYKA
autor: Bartek Faryna

Filmy z kanału The Slow Mo Guys goszczą na łamach naszej strony od czasu do czasu. Ostatnio prezentowaliśmy Wam niezwykle hipnotyzującą eksplozję szkła, przy prędkości nagrywania rzędu 343 000 klatek na sekundę. Tym razem postanowiliśmy pokazać Wam coś, dzięki czemu możecie uniknąć tragedii. W końcu każdemu w życiu może kiedyś zdarzyć się mały wypadek przy gotowaniu i patelnia pełna oleju może stanąć w płomieniach. Co najlepiej wtedy zrobić? Na pewno nie zalewać tego wodą.

Każdy rodzaj tłuszczu posiada swój tzw. punkt dymienia. Jest to najniższa temperatura, w której olej lub tłuszcz zaczyna rozpadać się na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe oraz traci wszelkie własności odżywcze. Po przekroczeniu punktu dymienia następuje temperatura zapłonu tłuszczu – czyli w tym miejscu od tragedii dzieli nas już tylko jeden krok. Może się więc zdarzyć, że zostawimy olej na gazie i o nim zapomnimy. Ten zaczyna się palić, my w panice częstujemy go szklanką zimnej wody.

W tym miejscu woda natychmiast zamienia się w parę, co sprawia, że bardzo szybko się rozszerza. W wyniku tej reakcji następuje wyrzut w powietrze wszystkiego, co znajduje się na patelni – a więc w tym także płonącego oleju. Jak to wygląda w praktyce? Zobaczcie sami.

Źródło: The Slow Mo Guys – YouTube

KOMENTARZE disqus
komentuj przez Disqus
Wiedzocholik na Facebooku
POLUB NAS    
Wiedzocholik na Instagramie Wiedzocholik na Instagramie
Przeglądnij się
OBSERWUJ NAS    
Wiedzocholik na Twitterze