4733 ARTYKUŁÓW W SERWISIE
ZNAJDŹ NAS
W INTERNECIE
FAUNA I FLORA

Oto jak bardzo zmieniły się popularne owoce i warzywa przez setki lat selektywnej uprawy

12 Lis 2017
FAUNA I FLORA
autor: Bartek Faryna

Wszyscy zapewne doskonale zdajecie sobie sprawę z tego, że jeszcze kilkaset lat temu owoce i warzywa wyglądały zupełnie inaczej. Przez ten okres czasu zmieniliśmy je genetycznie na tyle, że nie przypominają już tego, czym zajadali się nasi przodkowie. I nie chodzi tutaj o popularne ostatnimi czasy „GMO” tylko raczej o krzyżowanie odmian, doskonalenie szczepów itd. Była to żmudna praca i metody były dosyć prymitywne, jednak przynosiły odpowiednie rezultaty.

Skąd jednak możemy w ogóle wiedzieć, jak coś kiedyś wyglądało? Najprościej spojrzeć na dzikie odmiany danych owoców czy warzyw. Nie są aż tak imponujące jak te, które znajdują się w naszych sadach czy ogródkach. Plony były za małe, więc trzeba było je powiększyć; pestek było za dużo, więc trzeba było się ich pozbyć; no i wreszcie smak pozostawiał często wiele do życzenia, trzeba było więc nad nim popracować. I oto mamy nasze efekty.

Arbuz

O arbuzie możemy sporo dowiedzieć się z obrazu autorstwa Giovanniego Stanchi. Dzieło to zostało namalowane w roku 1645 i wśród wszystkich innych dobrodziejstw natury, możemy tam zauważyć właśnie arbuza. Różni on się jednak od tego, co widzimy w marketach. Ma zdecydowanie więcej pestek i znacznie mniej miąższu.

Niektórzy sugerują, że arbuz na obrazie Giovanniego może być niedojrzały. Duża ilość czarnych pestek przeczy jednak tej teorii. Arbuz ten na pewno jest dojrzały i wygląda zupełnie inaczej od tego współczesnego.

Banan

Kolejnym przykładem, jakim się posłużymy, są banany. Pierwszy banan był uprawiany przez człowieka aż 7 000 lat temu gdzieś na tym samym obszarze, na którym obecnie leży Papua-Nowa Gwinea. Były one również uprawiane na obszarze Południowo-wschodniej Azji. To co obecnie możemy kupić w sklepach to efekt połączenia ze sobą dwóch odmian:  Musa acuminata oraz Musa balbisiana. Pierwotne banany były dużo mniejsze, miały widoczne duże nasiona, smakowały znacznie gorzej i nie były tak bogate w witaminy i składniki odżywcze, jak nasze dzisiejsze owoce.

Bakłażan

Nie wszyscy lubią bakłażana, jednak wszyscy zapewne kojarzą, jak to warzywo wygląda. Przez całą swoją historię bakłażan miał już wiele różnych kształtów i kolorów. Jedne z najwcześniejszych były uprawiane na terenie Chin i miały coś w rodzaju kolców. Selektywna uprawa sprawiła, że bakłażany już kolców nie mają, są znacznie większe, dłuższe i mają piękny purpurowy kolor.

Marchewka

Piękne, dorodne i pomarańczowe marchewki – takie je właśnie kojarzymy. Nawet Królik Bugs zajadał się podobnymi. Nie wszyscy jednak wiedzą, że marchewki występują w wielu różnych kolorach – nawet współcześnie. Po prostu te pomarańczowe to najbardziej rozpowszechniona odmiana. W naturze wciąż jednak możemy natknąć się na dzikie marchewki. Są małe, przypominają bardziej pietruszkę i nie smakują wcale tak dobrze.

Pierwsze zapiski o uprawie marchewek pochodzą z X wieku z Persji oraz Azji Mniejszej. Miały one wtedy kolor biały lub purpurowy.

Kukurydza

Kukurydza to chyba najlepszy przykład tego, jak wiele może dać selektywna uprawa roślin. Kukurydza pochodzi z Ameryki Północnej i na samym początku była raczej niejadalna. Pierwsze wzmianki o uprawie tej rośliny pochodzą z bardzo odległych czasów – mają one aż 9 000 lat. Najwięcej w kukurydzy zmieniliśmy jednak my, Europejczycy, chociaż zaczęliśmy ją uprawiać dopiero około XV wieku.

Brzoskwinia

Brzoskwinie na samym początku były bardzo malutkie – podobno rozmiarami przypominały współczesne wiśnie. Po raz pierwszy zaczęto je uprawiać jeszcze 4 000 lat p.n.e. w Chinach. Miały wtedy ziemisty smak i były dość słone. Zupełnie inne od tych, jakie możemy dzisiaj dostać w markecie.

Źródło: minds

KOMENTARZE disqus
komentuj przez Disqus
Wiedzocholik na Facebooku
POLUB NAS    
Wiedzocholik na Instagramie Wiedzocholik na Instagramie
Przeglądnij się
OBSERWUJ NAS    
Wiedzocholik na Twitterze