4733 ARTYKUŁÓW W SERWISIE
ZNAJDŹ NAS
W INTERNECIE
ŚRODOWISKO

Oto naukowo potwierdzony sposób na zmycie pestycydów z jabłek

06 Lis 2017
ŚRODOWISKO
autor: Bartek Faryna

Wszyscy zapewne doskonale zdajecie sobie sprawę z tego, że we współczesnym rolnictwie używa się pestycydów, które nie zawsze są dobre dla naszego zdrowia – na ogół jest dokładnie odwrotnie. Oczywiście stosuje się pewne zabiegi, dzięki którym owe pestycydy powinny zniknąć z powierzchni warzywa/owocu, który ma trafić do sprzedaży. Niestety w teorii wygląda to dużo lepiej niż w praktyce. W przemyśle zwykle stosuje się płukanie środkiem wybielającym Clorox, który niestety nie jest skuteczny w przypadku wszystkich pestycydów.

Naukowcy z University of Massachusetts w USA postanowili więc przeprowadzić mały eksperyment. W badaniu brały udział jabłka należące do odmiany Gala. Brano natomiast pod uwagę obecność środków, takich jak tiabendazol – jest to fungicyd, który potrafi przeniknąć przez skórkę i dostać się do wnętrza owocu – oraz fosmet – to z kolei jest najzwyklejszy środek owadobójczy. Przeprowadzono trzy próby: w trakcie jednej z nich umyto jabłka zwykłą wodą, w trakcie drugiej użyto roztworu sody oczyszczonej (1%), a przy trzeciej zastosowano środek wybielający Clorox. Warto w tym miejscu wspomnieć, że Clorox jest zatwierdzony przez Amerykańską Agencję Ochrony Środowiska (EPA).

Ostatecznie okazało się, że woda ma najmniejszą skuteczność – czego zapewne sami się spodziewaliście. Drugie i pierwsze miejsca mogą być jednak zaskoczeniem. Soda oczyszczona przebiła bowiem Clorox. Po 15-minutowej kąpieli w roztworze sody oczyszczonej zniknęło aż 80% tiabendazolu i 96 proc. fosmetu. Ponoć sama różnica spowodowana jest większą absorpcją tiabendezolu przez jabłko. Jest to dużo lepszy wynik niż po 2-minutowej kąpieli w Cloroxie – taki czas stosuje się bowiem w przemyśle.

Wychodzi więc na to, że przyniesione ze sklepu owoce i warzywa najlepiej wrzucić na 15 minut do wody z dodatkiem sody oczyszczonej. Na pewno taka kąpiel im nie zaszkodzi.

Źródło: Journal of Agricultural and Food Chemistry

KOMENTARZE disqus
komentuj przez Disqus
Wiedzocholik na Facebooku
POLUB NAS    
Wiedzocholik na Instagramie Wiedzocholik na Instagramie
Przeglądnij się
OBSERWUJ NAS    
Wiedzocholik na Twitterze