4588 ARTYKUŁÓW W SERWISIE
ZNAJDŹ NAS
W INTERNECIE
FAUNA I FLORA

Rynek eksportowy szczurzego mięsa rośnie. Jak smakuje ten niekonwencjonalny przysmak?

21 Kwi 2017
FAUNA I FLORA
autor: Anna Borkowska

Hodowle jadalnych szczurów stanowią podstawę rynku eksportowego w Kambodży, szczególnie w wiejskiej prowincji Kompong Cham (60 km. od Phnom Penh) – czy wiecie, że szczury potrafią marzyć o swoich ulubionych miejscach? Gryzonie są tutaj dokarmiane na polach ryżowych, a po sezonie żniw – masowo łapane w pułapki. Później sortowane, ważone i pakowane na eksport. Okres „łapanek” przypada na czerwiec i lipiec. Szczury osiągają wtedy stosowną wielkość, są dobrze odżywione, a po oprawieniu i przyrządzeniu – gotowe do spożycia.

Inaczej jest z gryzoniami miejskimi, które zdaniem miejscowego szczurołapa, nie nadają się do kulinarnego przetworzenia, ponieważ zjadają nieczyste odpadki, mają świerzb i są brudne. Hodowlany na polach gryzoń z gatunku Rattus argentiventer, zdaniem specjalisty-szczurołapa Chhoeun Chhima, jest szlachetniejszą formą szczura, chociaż w większości krajów uważany jest on za pospolitego gryzonia.

Jak smakuje mięso szczura?

Mięso ze szczura smakuje podobnie jak… wieprzowina. Kambodżanie jednak nie jedzą gryzoni. Sprzedają je za granicę. Docelowym miejscem eksportowym tego niekonwencjonalnego przysmaku jest przeważnie Wietnam.

„Sprzedajemy szczury za pieniądze i kupujemy za nie np. ryby. To jest dobre mięso. Może być gotowane na wiele sposobów: może być smażone na grillu, gotowane w zupie, bądź mielone na pasztet. Najsmaczniejsze są wątróbki i uda. To czyste zwierzęta i w 100% bezpieczne dla człowieka do spożycia. Poza tym, szczury są bardzo drogie w Wietnamie, a tutaj bardzo tanie. Mięso szczura początkowo sprzedawaliśmy za niewielkie pieniądze, teraz zarabiamy na nim 2,50 USD – mierząc w kilogramach. Popyt na ten specyfik wzrasta każdego roku”

– relacjonuje BBC Chin Chon, szczurołapka handlująca z miejscowym przedsiębiorcą.

Zalety hodowli jako podstawy rynku eksportowego są więc nieocenione. Co więcej – handel mięsem szczura pomaga również chronić uprawy ryżu w kraju – ocenia Hean VanHorn, dyrektor departamentu w Ministerstwie Rolnictwa w Phnom Penh.

„Polowanie na szczury i ich sprzedaż przyczynia się do zapobiegania uszkodzeniom plantacji ryżowych”

– kwituje minister.

Wietnamczycy lubią przysmaki z tych popularnych gryzoni.

„Klienci z wietnamskich miast najbardziej cenią dobrze odżywione, tłuste szczury. Podobno te, smakują najlepiej”

– relacjonuje BBC osoba zajmująca się transgraniczną wymianą eksportową.

Zważywszy, że w szczytowej fazie łowów handlarze obracają ładunkami liczącymi ok. 2 ton, to wartość tego przysmaku w Wietnamie z biegiem czasu nabierze statusu niekwestionowanej potrawy o zasięgu ponadregionalnym.

Pasjonujesz się fauną i chcesz otrzymywać więcej podobnych wiadomości? Zapraszamy na nasz specjalny fanpage:

Źródło: BBC

Zdjęcia: Pixabay

KOMENTARZE disqus
komentuj przez Disqus
Wiedzocholik na Facebooku
POLUB NAS    
Wiedzocholik na Instagramie Wiedzocholik na Instagramie
Przeglądnij się
OBSERWUJ NAS    
Wiedzocholik na Twitterze