4665 ARTYKUŁÓW W SERWISIE
ZNAJDŹ NAS
W INTERNECIE
MEDYCYNA

Spożywanie czerwonego mięsa sprawia, że z ciałem dzieje się coś niepokojącego

11 Kwi 2017
MEDYCYNA
autor: Bartek Faryna

Czerwone mięso ma całkiem sporą ilość zwolenników. Zdaniem niektórych nie ma nic bardziej męskiego, niż kawał czerwonego krwistego steku. Jednak z raportu WHO wynika, że spożywanie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego aż o 18%. Tym razem nie będzie jednak o tym, a o najnowszym odkryciu naukowców z University of Glasgow.

Badacze odkryli, że wzrost stężenia fosforanu w surowicy krwi w organizmie – spowodowany nadmiernym spożyciem czerwonego mięsa – w połączeniu z ubogą dietą zwiększa biologiczny wiek człowieka, w porównaniu do jego wieku chronologicznego. To jednak nie wszystko, bowiem zwiększony poziom fosforu może prowadzić również do zaburzenia czynności pracy nerek. Jeśli wiek biologiczny naszego ciała jest wysoki, to automatycznie zwiększa się u nas ryzyko zgonu – z wielu różnych przyczyn.

Naukowcy doszli do  takich wniosków, obserwując nawyki żywieniowe i badając sporą część szkockiego społeczeństwa z niższych sfer.

Oczywiście znacznie wyższy biologiczny wiek organizmu zauważono tylko u osób, które nie bilansowały odpowiednio swojej diety. Fosfor zresztą nie znajduje się tylko w czerwonym mięsie. Możemy go także znaleźć w rybach, jajkach, nabiale oraz warzywach.

Pasjonujesz się naturą człowieka i chcesz otrzymywać więcej podobnych wiadomości? Zapraszamy na nasz specjalny fanpage:

Źródło: Irish Examiner

KOMENTARZE disqus
komentuj przez Disqus
Wiedzocholik na Facebooku
POLUB NAS    
Wiedzocholik na Instagramie Wiedzocholik na Instagramie
Przeglądnij się
OBSERWUJ NAS    
Wiedzocholik na Twitterze