4738 ARTYKUŁÓW W SERWISIE
ZNAJDŹ NAS
W INTERNECIE
MEDYCYNA

Ten jeden posiłek może powodować pojawienie się raka wątroby – co to za danie?

30 Cze 2017
MEDYCYNA
autor: Bartek Faryna

Nie wszystko co jemy jest zdrowe. Nie wszystko co oferują nam duże koncerny żywieniowe jest dla nas dobre. Wiele osób narzeka na dietę „człowieka zachodu” twierdząc jednocześnie, że w ubogich regionach świata jada się znacznie bardziej zdrowo. Być może w wielu przypadkach tak właśnie jest, jednak na pewno nie w przypadku Tajlandii i jej ubogiego regionu Isan. Miliony ludzi raczy się tam lokalnym przysmakiem, który nosi nazwę koi pla. Danie jest całkiem proste. Przygotowuje się je z surowej ryby, mieszanki przypraw oraz soku z limonki. Sok z limonki denaturuje białko zawarte w rybie – stąd właśnie kolor dania.

Doktor Narong Khuntikeo stracił obydwoje rodziców przez raka dróg żółciowych. Choroba zaatakowała ich organizmy właśnie przez to, że większą część życia żywili się oni głównie koi pla. Co jednak tak niebezpiecznego może tkwić w tym, z pozoru, niegroźnym posiłku? Surowe ryby, z których przygotowuje się koi pla, zwykle są nosicielami przywr Clonorchis sinensis, które przyczyniają się do rozwoju raka dróg żółciowych. Pasożyty są tam tak popularne, że na tę właśnie odmianę raka choruje niemal 50% dorosłych mężczyzn – dla porównania na świecie choruje na nią zaledwie 10% mężczyzn. Ryby, z których przygotowuje się koi pla, łowione są w Mekongu.

Narong Khuntikeo kontynuuje jednak swoją krucjatę. Postanowił ruszyć z badaniami na terenie całego kraju. Jeździ od miejscowości do miejscowości i oferuje najbiedniejszym bezpłatne testy mające na celu stwierdzenie obecności pasożytów w ciele pacjenta. Niestety mieszkańcy regionu Isan nie chcą dać się przekonać specjaliście. Nawet jeśli grozi im rak wątroby, nie zamierzają zmieniać swojej diety. Gotowanie ryb – które pomogłoby pozbyć się pasożytów – sprawiłoby, że danie nie będzie smakowało już tak, jak z surowymi rybami.

Jeśli wiec zamierzacie odwiedzić w przyszłości Tajlandię, uważajcie na lokalne dania. Mogą smakować dobrze, jednak ich zjedzenie może przynieść poważne konsekwencje.

Pasjonujesz się naturą człowieka i chcesz otrzymywać więcej podobnych wiadomości? Zapraszamy na nasz specjalny fanpage:

Źródło: The Guardian

KOMENTARZE disqus
komentuj przez Disqus
Wiedzocholik na Facebooku
POLUB NAS    
Wiedzocholik na Instagramie Wiedzocholik na Instagramie
Przeglądnij się
OBSERWUJ NAS    
Wiedzocholik na Twitterze