4649 ARTYKUŁÓW W SERWISIE
ZNAJDŹ NAS
W INTERNECIE
FAUNA I FLORA

Vlogerka chciała pokazać, jak cudowne i zdrowe jest jedzenie aloesu – skończyła z zatruciem pokarmowym

13 Lip 2017
FAUNA I FLORA
autor: Bartek Faryna

Na pewno słyszeliście o prozdrowotnych właściwościach aloesu. Albo może raczej o prozdrowotnych właściwościach, jakie przypisuje się tej roślinie. Nie ma bowiem wielu twardych dowodów naukowych, którymi mogą się podeprzeć propagatorzy zdrowego stylu życia, rekomendujący jedzenie aloesu. Tak właśnie, wiele osób zaleca swoim widzom jedzenie surowej rośliny. Wideoblogerka z Azji – Ms Zhang – poszła tym tropem i postanowiła przetestować to wszystko na własnej skórze. Znalazła więc dwa ogromne liście aloesu zwyczajnego, włączyła kamerkę i zaczęła jeść. Niestety po kilku minutach zorientowała się, że coś jest nie tak.

Jej usta stały się odrętwiałe, czuła też, jakby jej gardło całe stanęło w ogniu. Do tego wszystkiego smak rośliny wcale nie był przyjemny – była ona po prostu niesamowicie gorzka. Chwilę po zakończeniu nagrania Ms Zhang została zabrana do szpitala, gdzie przeprowadzono zabieg płukania żołądka. Okazało się bowiem, że to co jadła przed kamerą wcale nie było aloesem lecz agawą. Agawa amerykańska jest rośliną silnie toksyczną.

Agawa często nazywana jest „amerykańskim aloesem” ze względu na duże podobieństwo. Na tym jednak się kończy. Uprawia się ją w Meksyku oraz w części Ameryki Północnej. Służy ona głównie do produkcji alkoholu. Jednak z jej liści pozyskiwane również są włókna i kilka innych składników. Agawa przede wszystkim jest jednak rośliną ozdobną – pomimo swojej toksyczności.

Ostatecznie film Ms Zhang posiada jednak jakieś walory edukacyjne. Dzięki niemu możemy przekonać się, jak niebezpieczne jest jedzenie surowych liści agawy.

Źródło: IFLS

KOMENTARZE disqus
komentuj przez Disqus
Wiedzocholik na Facebooku
POLUB NAS    
Wiedzocholik na Instagramie Wiedzocholik na Instagramie
Przeglądnij się
OBSERWUJ NAS    
Wiedzocholik na Twitterze