Nastolatek stracił wzrok i częściowo ogłuchł. Żywił się tylko frytkami, czipsami i białym pieczywem
Od kilku lat 17-latek żywił się głównie frytkami, chipsami i białym chlebem. Do menu od czasu do czasu dodawał plasterek szynki lub kiełbasy. Lekarze stwierdzili u niego nieodwracalną utratę wzroku i częściową głuchotę. Powód? Skrajny niedobór witamin. Młody mieszkaniec Wielkiej Brytanii po raz pierwszy poskarżył się swojemu lekarzowi na zmęczenie i zaburzenia widzenia trzy lata temu, gdy miał 14 lat. Pochodzący z Bristolu chłopiec nie brał żadnych leków, a masa jego ciała była w normie. Badania wykazały jednak bardzo niski poziom witaminy B12 oraz niedokrwistość megaloblastyczną (będącą wynikiem niedoboru witaminy B12 lub kwasu foliowego). Wzrok pacjenta stopniowo się pogarszał, aż do znacznej ślepoty (nastąpiła, gdy chłopiec miał 17 lat). Badania przeprowadzone w Bristol Eye Hospital wykazały niedobory witaminy B12 i witaminy D, zmniejszoną gęstość mineralną kości, niski poziom miedzi i selenu oraz wysoki poziom cynku. Fast-foodowa dieta spowodowała wystąpienie neuropatii toksycznej nerwu wzrokowego, rzadkiej choroby będącej wynikiem między innymi niedoborów żywieniowych.
13 NOWYCH ciekawostek na GŁÓWNEJ
Do ulubionych Pobierz Komentarze

Głosy

Dodano 03 września 2019 o 22:09 przez jatoja

Komentarze

Zobacz również

Do ulubionych Pobierz Komentarze

Głosy

Dodano 20 lipca 2020 o 22:07
Do ulubionych Pobierz Komentarze

Głosy

Dodano 20 lipca 2020 o 20:07
Do ulubionych Pobierz Komentarze

Głosy

Dodano 20 lipca 2020 o 20:07
Do ulubionych Pobierz Komentarze

Głosy

Dodano 20 lipca 2020 o 17:07 przez Defdef

W 1964 roku 17 letnia kobieta, próbując popełnić samobójstwo skacząc z wieży Eiffla, wylądowała na przejeżdżającym samochodzie i przeżyła. Po czym rok później wyszła za mąż za właściciela samochodu.

Do ulubionych Komentarze

Głosy

Dodano 22 września 2019 o 14:09 przez Defdef