Zaledwie 60% całej krowy przeznaczamy na mięso. Oto lista dziwnych rzeczy, do których używa się pozostałych 40%

Karkówka, polędwica, żeberka, antrykot, łopatka czy rostbef. Jeśli nie jesteście wegetarianami lub weganami, to z pewnością kojarzycie te nazwy. To kilka „jadalnych” części krowy - czyli po prostu wołowina. Czy jednak wiecie, że zaledwie 60% przeciętnego zwierzęcia przeznaczonego na rzeź trafia później do sklepowych lodówek opakowane w folię?

Co jednak dzieje się z pozostałymi 40%? Nie, nie są one wyrzucane. Ludzie znaleźli zastosowanie niemal dla wszystkiego. Byłoby to przecież ogromne marnotrawstwo - tylko w samych Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej funkcjonuje obecnie około 727 000 krowich farm, z których na rzeź trafia aż 30 000 000 zwierząt rocznie.

Do ulubionych Komentarze

Głosy

Dodano 10 lipca 2018 o 18:07 przez e-wonsz
Źródło: http://www.businessinsider.com/surprising-everyday-products-made-from-cow-parts-2017-10?IR=T

Komentarze

Zobacz również

Do ulubionych Pobierz Komentarze

Głosy

Dodano 13 listopada 2018 o 21:11 przez e-wonsz
Do ulubionych Pobierz Komentarze

Głosy

Dodano 12 listopada 2018 o 17:11 przez e-wonsz
Do ulubionych Pobierz Komentarze

Głosy

Dodano 14 listopada 2018 o 12:11 przez MarcinZfejsa
Źródło: radiozet.pl
Do ulubionych Pobierz Komentarze

Głosy

Dodano 14 listopada 2018 o 11:11 przez Defdef
Do ulubionych Pobierz Komentarze

Głosy

Dodano 14 listopada 2018 o 11:11 przez Defdef